BLOG DE COMUNICACIÓ AUDIOVISUAL I TICS

J. MIQUEL LILLO IES ISABEL DE VILLENA VALÈNCIA

Efectes especials a les pel·lícules: el croma

Posted by jmiquel2 a Juny 23, 2014

El croma, inserció croma o clau de color (de l’anglés chroma key) és una tècnica audiovisual utilitzada àmpliament tant en cinema i televisió com en fotografia, que consisteix a extraure un color de la imatge (usualment el verd o el blau) i reemplaçar l’àrea que ocupava eixe color per una altra imatge, amb l’ajuda d’un equip especialitzat o un ordinador. Açò es fa quan és massa costós o inviable rodar al personatge en l’escenari desitjat, o per a evitar la laboriosa retallada del personatge fotograma a fotograma (rotoscòpia).
Cap element de l’escena ha de ser del mateix color del fons (ja que seria eliminat de la imatge), i en vestuari, perruqueria, etc. s’han d’evitar les vores poc definides, ja que serà més difícil ajustar el croma.
Habitualment s’usa verd o blau com a color de fons, ja que el roig és el component de color més abundant de la pell humana. Encara que el color més usat per al fons o ciclorama era el blau, el verd s’ha imposat en ser la roba blava molt més comuna que la verda.
Perquè el fons reproduïsca el mateix moviment de càmera que la imatge original, durant el rodatge es fixen en la paret del plató uns “punts de rastreig” (tracking points) que després són detectats per l’ordinador i el seu moviment transferit al nou fons. Una altra tècnica per a aconseguir açò, molt utilitzada en televisió, consisteix a rodar en un “plató virtual” les càmeres del qual transmeten en directe les coordenades dels seus moviments a l’ordinador, i aquest al seu torn les aplica, també en temps real, al nou fons, un escenari creat digitalment en 3 dimensions. Ací, hi teniu un exemple:

croma

Deixa un comentari